Експерти очакват шанс за правителство при идването на новия американски посланикПредставители

...
Експерти очакват шанс за правителство при идването на новия американски посланикПредставители
Коментари Харесай

Някои политици на инструктаж в САЩ

Експерти чакат късмет за правителство при идването на новия американски дипломат
Представители на съвсем всички парламентарни партии тази седмица са във Вашингтон, откри инспекция на “Труд News ”

Ген. Стефан Янев е на “лично посещаване ”

Ключови български политици се оказаха в Съединени американски щати в деня, в който президентът Румен Радев връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление. Поводите за пребиваването им са разнообразни, само че в парламентарните среди настойчиво се разяснява, че около формалните им задания ще минат през сондаж и инструктажи за постоянен кабинет. Политически специалисти настояват, че държавно управление е допустимо да се сформира след промяната на американския дипломат у нас. Както е известно, мандатът на Н. Пр. Херо Мустафа завърши и тя ще бъде заменена от дипломата Кенет Мъртън.

В Съединени американски щати към този момент са представители на 4-5 парламентарни партии. Любопитната детайлност е, че болшинството от родните политици са настанени и в хотели по брега на река Потомак в столицата на Съединени американски щати.

Лидерът на “Български напредък ” Стефан Янев, апетитен от социолозите като алтернатива за сформиране на държавно управление с третия мандат, е във Вашингтон от събота. Според източници на “Труд News ” генералът е там по покана на Демократическата партия. Според пиара на партията Силвия Асенова Янев бил на “лично посещаване, уговорено още през лятото, още преди партията му да влезе в Народното събрание и се знаело единствено, че имал покана за вечеря ”. Една от най-коментираните тематики в коридорите на Народното събрание е, че Янев може да измести Българска социалистическа партия за третия мандат, в случай че визитата му зад Океана е сполучлива.

В Съединени американски щати тази седмица са и Атанас Зафиров, зам.-председател на Българска социалистическа партия, Джейхан Ибрямов (ДПС) и Атанас Славов (ДБ). Тримата пътуват до Вашингтон за 22-ото издание на трансграничния парламентарен конгрес по линия на Парламентарната асамблея на НАТО. В групата е трябвало да взе участие като представител на българския парламент и Христо Гаджев (ГЕРБ), само че в последния миг се наложило да откаже пътуването. В програмата са заложени отчети от интернационалните лектори. 

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ също е във Вашингтон, дружно с вицепрезидента на АЛДЕ и евродепутат от Движение за права и свободи Илхан Кючук, както и ръководителят на комисията по вътрешна сигурност Хамид Хамид. Поканата за представителите на Движение за права и свободи е от месеци и е за интернационалния парламентарен конгрес по сигурност, който се организира на 6 и 7 декември. В интернационалната конференция по сигурност присъединяване имат още членове на испанския парламент, Камарата на лордовете във Англия, депутати от Румъния, Естония, Канада, Франция, представители на Европейския парламент и други

До четвъртък описите би трябвало да са подготвени
Търсят министри хем с опит, хем да не са компрометирани
По четири-пет номинации за всяка министерска позиция би трябвало да бъдат събрани най-късно до четвъртък, научи “Труд News ” от представители на ГЕРБ. Условието е номинираните да не са изтъкнати партийци, а специалисти в съответната област с добра известност и управнически опит. И най-важното да не са компрометирани.

От партията проверявали главно някогашни зам.-министри от държавните управления на ГЕРБ, от които се очаквало да са професионални фигури. Партньорите на ГЕРБ в обединението - Съюз на демократичните сили и Гергьовден, също се оглеждат за подобаващи претенденти за министри. Проф. Габровски съобщи, че за проектосъстава на кабинета ГЕРБ/СДС, ще се търсят хора, надалеч от партиите.
Бранимир Балачев, народен представител от ГЕРБ: Вероятно ще предложим скрито гласоподаване на проектокабинета


Коалицията ГЕРБ-СДС, която получи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление, най-вероятно ще предложи скрито гласоподаване на проектокабинета в пленарната зала, разгласи във Варна депутатът Бранимир Балачев.

Той добави, че една от аргументите за това е, че всички парламентарни група са на мнение, че страната има потребност от държавно управление. Според Балачев, в случай че държавно управление бъде гласувано, то ще е експертно.

Балачев разяснява още, че кандидатурата, която издигна обединението за министър председател, демонстрира, че ГЕРБ-СДС са над тяснопартийните ползи и желаят да отбрани ползите на жителите.

Депутатът от ГЕРБ добави, че ще беседват с всички парламентарни сили. Според Балачев страната би трябвало да има отговорно държавно управление, което да взема виновни решения.
Проф. Николай Габровски: Разчитаме на хора, отдалечени от партийните структури


Президентът Румен Радев, откакто проточи над два месеца съвещания, през вчерашния ден връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на проф. Николай Габровски. Снимка: Пламен Стоименов 

“Идеята е за цялостна смяна на политическия звук. Ще опитаме не да разсечем, а да разплетем възела в българската политика ”. Това сподели претендентът за министър председател на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски, откакто президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на най-голямата по бройка парламентарна група в 48-ото Народно заседание.

“Политическото говорене не води до нищо, както и политическите пристрастености. Ще разчитаме повече на професионализъм, на хора, които са отдалечени от партийните структури, които са известни със своята експертиза в другите области. Няма определени още хора. Ще търсим поддръжка от безусловно всички, концепцията е цялостна смяна на политическия звук, да се премине от една забележима за всички неефективна борба към разговор и общи допирни точки. Ще беседваме с всички. Вратите ни са отворени. Ще се опитаме да намерим общи допирни точки ”, съобщи Габровски, откакто получи първия изследователски мандат.

“През последните години съм получавал доста предложения, както да работя в чужбина, по този начин и да вляза в политиката. Винаги съм отказвал. Страхувам се, че сега България е на кръстопът на прекалено много рецесии - на обществена, на икономическа, енергийна, виждаме и сериозен мигрантски напън. Надявам се, че аз като персона, която е консенсусна, професионална, еднообразно отдалечена от всички партии, имаща разговор с всички партии, ще дам опция за нов звук в политиката ”, изясни Габровски.
Кой е проф. Николай Габровски
Безспорен престиж, четвърт век практикува в „ Пирогов “



Преди няколко дни, преди президентът Радев да му връчи мандата, проф. Николай Габровски означи 25 години, откогато е почнал работа като доктор в болница “Пирогов ”. “Беше за малко, беше краткотрайно. Много вода изтече и доста неща видях - от най-красиви и възвишени действия, професионализъм, човечност и неустрашимост, до дребнаво и неприлично оттегляне от положителното и съзидателното. Смениха се генерации лекари, хирургични техники и способи на лекуване. Промени се разбирането ни за голям брой болести и опциите ни да ги лекуваме ”, спомня си Габровски и добавя “Продължаваме напред ”.

Всъщност той приключва медицина в Медицинска академия в София през 1996 година В Клиниката по неврохирургия на университетска болница “Пирогов ” е от 1997 година Оглавява Клиниката през 2011 година Габровски е ръководител на Българското сдружение по неврохирургия от 2018 година От 2011 година е народен съветник, а от 2018 - основен координатор на експертния съвет по неврохирургия към Министерство на здравеопазването. Безспорен престиж в гилдията и измежду пациентите, професорът непрекъснато търси нови решения.

Специализирал е неведнъж във Франция, Белгия, Германия. През януари 2012 година е определен за наблюдаващ борда на European Brain Council (Европейски мозъчен съвет) - координираща неправителствена организация, отдадена на битката със болесттите на нервната система. Европейският мозъчен съвет работи в тясно съдействие с комисиите на Европейски Съюз. Член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз 3 години. От 9 юни 2018 година е зам.-председател на съсловната организация.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Хайде дружно да изтеглим каруцата от тресавището


Имахме два разновидността за министър председател, първият беше за партийна кандидатура. ние желаеме да има постоянно държавно управление. Аз още веднъж направих крачка обратно. Депутатите бяха доста срещу, само че взехме решение, че това е по-правилно за страната и изхода от тази към този момент перманентна политическа рецесия. Мога да се обзаложа, че избори ще има и през май. Не е почтено единствено да укоряваме президента. Затова предприехме разновидността една несъмнено гражданска кандидатура, надалеч от нас и от другите - потвърден, интелигентен, съумял и с гражданска позиция и родолюбец, сериозен, потвърден като обучение, познания и умения, връх в неврохирургията човек. Проф. Габровски има цялостната независимост да направи това, което желае и може. Всички партии изпадат в изолираност една по една. Хайде дружно да изтеглим каруцата от тресавището. Ние, нашите гласоподаватели, желаеме да има постоянно държавно управление. С третия мандат е извънредно рисковано. Тези, които не вземат участие в диалози за държавно управление в този момент, да не чакат да отидем и на техните диалози.
Вежди Рашидов, ръководител на Народното събрание: Човек заслужен, човек можещ - извънреден български доктор


Важно е да се види, че в България има способни хора, образовани и надарени, които могат да създадат държавно управление. България не е лишена от опцията да се ръководи, само че дали ще стане при тази борба, не ме прави доста оптимист.

България има висок потенциал, след толкоз политически препирни, това е един прекрасен знак, че има къде да бръкнеш, с цел да извадиш човек заслужен, човек можещ. Знаете, проф. Габровски е един извънреден български доктор.

Може да се направи и експертен кабинет, само че по-важно е някой да мисли за страната и страната да може да върви напред. В момента минимум на българското общество е належащо да си демонстрираме “кирливите ризи ”.
Илияна Йотова, вицепрезидент: Изненадах се, че е приел да се занимава с политика


Блестящ доктор, ослепителен неврохирург. Надявам се с тази точност, с която оказва помощ и оперира хората, да откри най-хубавия език с тези, които ще предложения за своя кабинет, и да убеди народните представители, че си заслужава да го поддържат.
Познавам го като експерт. Изненадах се, че е приел да се занимава с политика. Все си мисля, че лекарите са по-полезни на своите пациенти.
Д-р Борислав Цеков, шеф на Център за Нова Европа: ГЕРБ се пробва да консолидира държавно болшинство


Експериментите не престават. Предлага се почтена персона за министър-председател, само че с един сериозен недостиг - на политически и държавен опит. Очевидно ГЕРБ се пробва да консолидира държавно болшинство за едно релативно неутрално в партийно отношение държавно управление. Това е рационална тактика, само че съм песимистичен, че ще докара до превъзмогване на политическата рецесия, даже и да се образува държавно управление отпред с доктор Габровски. Казвал съм и ще го кажа още веднъж - нужно е мощно държавно управление на систематичните партии от политически и партийни фигури с тежест и отговорност.
Димитър Ганев, политолог: Демонстрация на подготвеност за търсене на по-широко единодушие


Вероятно има дребен късмет за кабинет, само че кандидатурата на Габровски има различен цел - тя е сходна на кандидатурата на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков за президент. Търси се по-широка основа за кабинет посредством дърпане на ярките партийни лица обратно, с цел да могат партиите по-лесно да преглътнат една възможна коалиция. Издигането на проф. Николай Габровски за кандидат-премиер е стъпка обратно за ГЕРБ и проява на подготвеност за търсене на по-широко единодушие, с цел да има държавно управление. Габровски е неоспорим експерт в своята сфера.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР